Sorkfeber svt

Sorkfeber upptäckt i skånska naturen – smittar människor

Sorkfeber upptäckt i skånska naturen – smittar människor | SVT Nyheter

3 nov. 2022 — SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att …

Sorkfeber har nu upptäckts bland sorkar i Skåne, något som infektionsläkare i Kristianstad nu vill uppmärksamma sina skånska kollegor om.

Experten förklarar: Så smittar sorkfeber – SVT Nyheter

Experten förklarar: Så smittar sorkfeber | SVT Nyheter

4 jan. 2022 — SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att …

Efter att sorkfeber upptäckts i skånska naturen förklarar infektionsläkaren Elin Economou Lundeberg från Centralsjukhuset i Kristianstad hur symptomen yttrar sig och hur viruset smittar från sork till männsika.

Ny forskning vid Umeå universitet kan möjliggöra …

Ny forskning vid Umeå universitet kan möjliggöra behandling av sorkfeber | SVT Nyheter

9 juni 2022 — Vi har tekniska problem. Prova gärna igen om en stund. Få hjälp med uppspelningen. Video.

Västerbotten är värst drabbat av sorkfeber i hela landet, en sjukdom som i värsta fall är dödlig för människor.Nu har forskare vid Umeå universitet hittat antikroppar som kan bekämpa infektioner av sorkfeber.– Det känns roligt att vi hittat en antikropp som kan behandla en sjukdom vi inte kan behandla nu, säger Mattias Forsell, docent vid Umeå universitet och en av studiens huvudförfattare.

Varningen: Ovanligt många fall av sorkfeber i Örebro län

Varningen: Ovanligt många fall av sorkfeber i Örebro län | SVT Nyheter

Länsstyrelsen i Örebro varnar nu för att ovanligt många fall av sjukdomen sorkfeber har rapporterats in i de norra delarna av Örebro län. Hittills har 9 fall konstaterats under 2022. Förra året rapporterades sammanlagt 2 fall in.

Många fall av sorkfeber – SVT Nyheter

Många fall av sorkfeber | SVT Nyheter

Antalet sorkfeberfall ökade markant i framförallt Västerbotten under 2021. Inte under 14 år har man haft så många drabbade av sorkfeber.

Många insjuknar i sorkfeber i Västerbotten – smittskyddsläkaren

Många insjuknar i sorkfeber i Västerbotten – smittskyddsläkaren: ”Sorkarna söker sig in i stugor” | SVT Nyheter

2021 är det värsta året för sorkfeber på 14 år i Västerbotten och antalet drabbade fortsätter att öka. Bara i december hade Västerbottens län 40 bekräftade fall. Även i övriga landet och framförallt i Norrland smittades många i december. – Det är en kraftig virusinfektion, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Tre frågor om: Sorkfeber – SVT Nyheter

Tre frågor om: Sorkfeber | SVT Nyheter

Tre frågor om: Antalet fall av sorkfeber ökar i Örebro län

Tre frågor om: Antalet fall av sorkfeber ökar i Örebro län | SVT Nyheter

Sorkfeber har ökar rejält i Örebro län. Hittills i år har nio fall registrerats, jämfört med hela fjolåret då endast två fall rapporterades i länet.– Varför utbredningen har ändrat sig både för Örebro och Värmland, som nu har fått in fler fall, vet vi inte riktigt än, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

2021 värsta året för sorkfeber i Västerbotten – på 14 år

2021 värsta året för sorkfeber i Västerbotten – på 14 år | SVT Nyheter

Sjukvården i Västerbotten har sett en kraftig ökning av sorkfeber de senaste veckorna.– Det är oroande att vi fått så pass många fall av sorkfeber på kort tid, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

Sorkfeber drabbar flest i norra Sverige – så undviker du att …

Sorkfeber drabbar flest i norra Sverige – så undviker du att drabbas | SVT Nyheter

De flesta som insjuknar i sorkfeber kommer från norra Sverige.Infektionsläkaren Therese Thunberg deltar i ett forskningsprojketet om sjukdomen.– De allra flesta fallen förekommer norr om Dalälven och vad det beror på det vet vi ännu inte riktigt, säger Therese Thunberg.

Keywords: sorkfeber svt